Введення соку в прикорм немовляті: як, коли і скільки давати?
Перше знайомство немовляти з соком
Міністерство охорони здоров'я України рекомендує давати дитині сік тільки після знайомства з іншими продуктами. Попередньо потрібно переконатися, що його введення не вплине на кількість випитого грудного молока або суміші, якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні. Тобто, це має відбутися не раніше 6 місяців.
Однак, з огляду на те, що навіть в цьому віці від соку немає особливої користі, краще відкласти цей момент до року. Американська академія педіатрії вважає, що фруктові соки не грають абсолютно ніякої ролі у збалансованому раціоні дітей до дванадцяти місяців. Зате їх вживання може мати негативні наслідки:
підвищений ризик розвитку карієсу;
розлади травлення в зв'язку з незрілістю шлунково-кишкового тракту дитини (діарея, здуття живота, метеоризм);
ймовірність ожиріння в майбутньому.
Фруктовий прикорм – з чого почати?
Якщо говорити про фрукти в цілому, то набагато корисніше ввести їх у дитяче меню у вигляді пюре, а не соку. У пюре містяться рослинні волокна, що сприяють травленню і кращому засвоєнню фруктових кислот. Вводити фруктове пюре можна в 6-7 місяців – другим або третім прикормом.
А ось уже після року можна познайомити немовля і з соками. Починати варто з нейтральних – наприклад, з яблучного або грушевого. Звісно, вони не виключають алергічну реакцію на 100%, адже все залежить від індивідуальної чутливості організму. Проте в цьому випадку її ймовірність мінімальна.
Вік (місяців) |
6 |
6,5 |
7 |
8 |
9 |
10-12 |
Продукти |
||||||
Овочеве пюре, мг |
10-50 |
60-100 |
150 |
170 |
180 |
200 |
Рослинна олія, мл |
1-3 |
3 |
3 |
5 |
5 |
6 |
Фруктове пюре, мг |
- |
5-30 |
30-50 |
60-70 |
70-80 |
90-100 |
Фруктові соки, мл |
- |
- |
5-50 |
60-70 |
70-80 |
90-100 |
Сир, мг |
- |
- |
10-20 |
30-40 |
40 |
50 |
Молочна каша, мг |
- |
- |
50-70 |
100-120 |
130-160 |
200 |
М’ясне пюре, мг |
- |
- |
5-30 |
30-50 |
50 |
60-70 |
Сухарі і печиво, мг |
- |
- |
1-3 |
3-5 |
7 |
10-15 |
Жовток, мг |
- |
- |
- |
0,25 |
0,5 |
0,5 |
Кисломолочні продукти, мг |
- |
- |
- |
100-200 |
200 |
400-600 |
Вершкове масло, мг |
- |
- |
- |
1-4 |
5 |
6 |
Пшеничний хліб, мг |
- |
- |