Харчування малюка

Введення соку в прикорм немовляті: як, коли і скільки давати?

Перше знайомство немовляти з соком

Міністерство охорони здоров'я України рекомендує давати дитині сік тільки після знайомства з іншими продуктами. Попередньо потрібно переконатися, що його введення не вплине на кількість випитого грудного молока або суміші, якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні. Тобто, це має відбутися не раніше 6 місяців.

Однак, з огляду на те, що навіть в цьому віці від соку немає особливої користі, краще відкласти цей момент до року. Американська академія педіатрії вважає, що фруктові соки не грають абсолютно ніякої ролі у збалансованому раціоні дітей до дванадцяти місяців. Зате їх вживання може мати негативні наслідки:

  • підвищений ризик розвитку карієсу;

  • розлади травлення в зв'язку з незрілістю шлунково-кишкового тракту дитини (діарея, здуття живота, метеоризм);

  • ймовірність ожиріння в майбутньому.

Фруктовий прикорм – з чого почати?

Якщо говорити про фрукти в цілому, то набагато корисніше ввести їх у дитяче меню у вигляді пюре, а не соку. У пюре містяться рослинні волокна, що сприяють травленню і кращому засвоєнню фруктових кислот. Вводити фруктове пюре можна в 6-7 місяців – другим або третім прикормом.

А ось уже після року можна познайомити немовля і з соками. Починати варто з нейтральних – наприклад, з яблучного або грушевого. Звісно, вони не виключають алергічну реакцію на 100%, адже все залежить від індивідуальної чутливості організму. Проте в цьому випадку її ймовірність мінімальна.

Вік (місяців)

6

6,5

7

8

9

10-12

Продукти

Овочеве пюре, мг

10-50

60-100

150

170

180

200

Рослинна олія, мл

1-3

3

3

5

5

6

Фруктове пюре, мг

-

5-30

30-50

60-70

70-80

90-100

Фруктові соки, мл

-

-

5-50

60-70

70-80

90-100

Сир, мг

-

-

10-20

30-40

40

50

Молочна каша, мг

-

-

50-70

100-120

130-160

200

М’ясне пюре, мг

-

-

5-30

30-50

50

60-70

Сухарі і печиво, мг

-

-

1-3

3-5

7

10-15

Жовток, мг

-

-

-

0,25

0,5

0,5

Кисломолочні продукти, мг

-

-

-

100-200

200

400-600

Вершкове масло, мг

-

-

-

1-4

5

6

Пшеничний хліб, мг

-

-

Інформація, що міститься в цій статті, має загальні цілі і не повинна розглядатися, як заміна консультації з лікарем та/або отримання професійної медичної консультації.