Чим не можна годувати дитину 1-3 років?
Правила «дитячого столу»
Після року дитина може їсти овочі та різні фрукти у вигляді пюре. Також їй дають варену або приготовану на пару їжу, попередньо розім'явши її виделкою. Але сильно затягувати з такою консистенцією не варто, малюкові корисно буде навчиться кусати і жувати невеликі шматочки. Тому йому потрібно давати порізані шматочками печені яблука, моркву, парові котлети з телятини або риби.
Малюка можна годувати різними кашами і макаронами твердих сортів. Слідкуйте за тим, щоб солі в дитячій їжі було менше, ніж у дорослій. Намагайтеся зробити їжу привабливою і давати маленькими порціями – до п'яти разів на день. Таким чином дитині буде хотітися з'їсти все, що на тарілці.
Чим годувати дитину до трьох років?
Раціон в такому віці повинен бути збалансованим, так як надлишки будь-яких речовин так само шкідливі, як і нестача їх. Дитині потрібні фрукти і овочі – яблука, гарбуз, кабачки, цвітна капуста, картопля, морква. Овочі корисно запікати або готувати в пароварці.
Сезонні фрукти та ягоди потрібно давати з обережністю в сирому вигляді – не більше одного виду в день, щоб відстежити реакцію. На столі може бути нежирний сир у вигляді запіканки, каші з рису і гречки. Багатьом дітям подобається вівсяна каша з шматочками сухофруктів, так як вона має солодкий смак.
З м'яса дають відварну телятину, яловичину, іноді свинину у вигляді котлет або фрикадельок. Варені яйця малюку можна не більше половини одного в день – якщо у нього немає алергії. Почастуйте дитину солодощами: мармеладом, пастилою, зефіром.
Чим не можна годувати дитину такого віку?
Під суворою забороною для малюків знаходяться смажені, копчені і солоні страви. До трьох років не можна давати м'ясні і рибні бульйони, гриби, ковбаси, сосиски та інші подібні продукти. Дітям до шести років не дають різні маринади, бо в них є оцет і спеції.
Мед може викликати алергічні реакції, тому його так само виключають з меню. Не можна годувати дитину шоколадом, тортами з різними кремами, сирними десертами з магазину, морепродуктами і здобної випічкою.
Наталя Блок